درگذشته بیماری سرطان بعنوان یکی از پرچالش ترین بیماری های بشر بوده که باعث برهم زدن آرامش خانواده و از دست دادن عزیزان می شده است. امروزه با پیشرفت های درمانی شگرف در زمینه درمان سرطان و استفاده از روش های نوین، جایگاه این بیماری دستخوش تغییرات جدی شده به گونه ای که سرطان تا حد بسیار زیادی قابلیت درمان پیدا نموده تا بیماران پس از سپری کردن دوره های درمانی بتوانند باحداقل عوارض به آغوش گرم خانواده بازگردند.
مرکز رادیوتراپی آنکولوژی صدرا در سال ۱۳۹۰ به عنوان اولین مرکز رادیوتراپی استان قم فعالیت خود را آغاز نموده و هم اینک به عنوان تنها بخش خصوصی استان قم در حال ارائه خدمات به بیماران سرطانی میباشد.
همچنین این مرکز با توسعه کیفی و کمی خدمات، بروز رسانی تجهیزات و بهرهگیری از پزشکان متخصص و مجرب سعی در بهبود روند درمانی بیماران را داشته است.
اولین اقدام برای شروع جریان درمان، ویزیت اولیه بیمار توسط پزشک متخصص، اقدامات تشخیصی لازم شامل آزمایشات و تصویربرداری و سپس اقدامات درمانی شامل شیمی درمانی، پرتودرمانی یا هر دو و در صورت نیاز مشاوره روانپزشکی، تغذیه و تسکین درد است.
بخش رادیوتراپی مرکز صدرا :
یکی از روشهای درمانی برای تومورهای سرطانی یا غیر سرطانی استفاده از پرتو درمانی است که ممکن است به تنهایی یا همراه با جراحی و یا شیمی درمانی استفاده شود.
در پرتو درمانی از اشعه x برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود بدین وسیله که پرتو به DNA سلول آسیب می رساند و سلول سرطانی را از بین می برد یا رشد آنها را متوقف می کند.
بخش رادیوتراپی مرکز صدرا مجهز به دو دستگاه شتابدهنده خطی با انرژی بالا (High Energy) از شرکت های الکتا انگلستان و توموتراپی Radixact9 از Accuray امریکا می باشد.
انجام درمان های پیشرفته IMRT، VMAT و یا SRS همراه با تصویربرداری حین درمان IGRT (Cone beamCT) جهت تعیین محل دقیق درمان با کمترین زمان انتظار زیر نظر پزشکان مجرب انجام می پذیرد.
IMRT :
در روش IMRT علیرغم رساندن دوز اشعه مورد نظر به تومور، امکان حفظ حداکثری بافت های سالم جانبی فراهم می گردد و در کنار افزایش شانس بهبود بیماری، عوارض درمان را به حداقل می رساند.
در روش Segmentation محدوده درمانی براساس حجم بافت در مسیر اشعه به قسمت های باریک و ضخیم تقسیم شده و هر قسمت مقدار اشعه متفاوتی دریافت میکند.
توموتراپی :
توموتراپی جدیدترین نوع تکنیک پرتودرمانی پیشرفته در مبارزه با سرطان است. این فرآیند برنامه ریزی درمان، موقعیت یابی بیمار با هدایت تصویر CT و ارائه درمان را در یک سیستم یکپارچه ارائه می دهد.
تجهیزات مورد استفاده برای توموتراپی بسیار شبیه به سیستم توموگرافی کامپیوتری (CT) است.
در طول درمان، بیمار روی یک تخت دراز می کشد که به طور پیوسته در حرکت است و سر دستگاه دور بیمار می چرخد. ترکیب چرخش سر دستگاه و حرکت تخت سبب می شود اشعه ازهمه زوایا به تومور تابیده شود.
مزایای استفاده از دستگاه توموتراپی :
• بررسی محل هر تومور قبل از درمان
• هدف قرار دادن تومورها با سطوح بهینه تابش
• به حداقل رساندن آسیب به مناطق اطراف و سالم
• امکان انجام تمامی درمانهای مطرح در رادیوتراپی از قبیل 3D, IMRT, IGRT, SRS, SBRT
• کاهش عوارض پرتودرمانی
• امکان حذف آرتیفکت های فلزی در تصویربرداری با این دستگاه
سیستم توموتراپی Radixact 9، آخرین نسخه دستگاه توموتراپی است که یک دستگاه کاملا یکپارچه را ارائه می دهد که برنامه ریزی هوشمندانه درمان، مدیریت کارآمد داده ها و تابش ماهرانه پرتو را امکان پذیر می کند.
در حال حاضر، درمان توموتراپی هوشمندانه ترین پرتودرمانی برای درمان این بیماری است. پزشکان به این فناوری اعتماد دارند زیرا برخلاف روشهای قبلی که برای درمان سرطان استفاده میشد، با ادغام تصویربرداری و تشعشع برای هدفگیری دقیقتر سرطان، بهطور متمایز عمل میکند.
دستگاه توموتراپی Radixact 9
Cone beam CT :
برای انجام رادیوتراپی درجلسه اول، سی تی اسکن با دستگاه سی تی سیمولاتور انجام میشود و پس از طراحی در کامپیوتر درمان روی بدن بیمار اجرا می گردد. لذا برای اطمینان از دقت درمان به گونه ای که بافت تومور اشعه مورد نیاز را دریافت و بافت های نرمال کمترین آسیب را ببینند، بسته به صلاحدید پزشک به تناوب روزانه یا هفتگی، قبل از اجرای درمان یک سی تی اسکن یا عکس رادیولوژی کنترل انجام میگردد.
مرکز صدرا یکی از معدود مراکز کشوری دارنده Cone beam CT بر روی دستگاه درمان می باشد که این مهم را محقق می سازد.
بکارگیری از Stuff های مدرن :
برای انجام پرتودرمانی موضعی نیاز داریم بدن کوچکترین جابجایی نداشته باشد و ارگانها در حین جلسات پرتودرمانی بی حرکت باشند. ما در مرکز رادیوتراپی انکولوژی صدرا جهت انجام این کار از یک وسیله مدرن و پیشرفته بنام تخت Omni board استفاده می کنیم.
این وسیله قابلیت این را دارد که تمامی اندام های بیمار را در طی درمان، ثابت و بی حرکت نگه داشته و با این بی حرکت سازی، تکرار پذیری درمان طراحی شده روی سی تی اسکن اولیه با اطمینان بسیار بالا انجام شود.
لازم به ذکر است استفاده از تخت Omni board در روش های درمانی جدید و پیشرفته نقطه زن مثل IMRT یا Vmat یا SRS امری ضروری است. همچنین بعلت آنکه این تخت از فیبر کربن ساخته شده علاوه بر سبکی، درصورتی که در مسیر اشعه قرارگیرد، عوارض خیلی کمتری را بر کیفیت اشعه خواهد داشت.
دوزیمتری :
دزیمتری به علمی اطلاق می شود که توسط آن دز تابش با اندازه گیری، محاسبه یا ترکیبی از اندازه گیری و محاسبه تعیین می شود. نام فنی دوز تابش "دوز جذب شده" است. مقدارآن انرژی تابشی که در بافت رسوب می کند تقسیم بر جرم بافت می باشد. دزیمتری اغلب برای نظارت بر پرسنل مشغول به کار در مراکز رادیوتراپی یا بیمارانی که رادیوتراپی می کنند استفاده می شود. ولی اصلی ترین مبحث دزیمتری در بخش رادیوتراپی درارتباط با کنترل کیفی دستگاه شتاب دهنده و سنجش اشعه خروجی دیده می شود.
سازمان های بین المللی برنامه دوزیمتری دستگاه را به چهار دسته روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه تقسیم کرده اند. همچنین بعد از طراحی درمان تکنیک های پیشرفته و نقطه زن مانندIMRT و توموتراپی، پلان درمان جهت تایید یک بار قبل از اینکه برای بیمار اجرا گردد با فانتوم های ویژه ای دزیمتری می گردد. در تمامی موارد هدف نهایی افزایش دقت رساندن دوز لازم به صورت یکپارچه به بافت تومورال و حفظ حداکثری ارگان های حیاتی می باشد. دزیمتری دستگاه های پیشرفته در بخش های رادیوتراپی توسط متخصصین فیزیک پزشکی انجام می گردد. از جمله ابزار و وسایل دوزیمتری استفاده از فانتوم های اسکن سه بعدی، فانتوم های تایید پلان چهار بعدی و اتاقک های یونیزاسیون بسیار دقیق که متصل به نرم افزارهای پیشرفته می باشند و همچنین دزیمتر های محیطی که برای حفاظت پرسنل و بیماران می باشد.
فانتوم اسکن سه بعدی
فانتوم تایید پلان چهار بعدی
بخش شیمی درمانی مرکز صدرا :
شیمی درمانی، استفاده از یك یا چند دارو یا ماده شیمیایی برای درمان انواع سرطان ها است. داروها به وسیله گردش خون به سلول های غیر طبیعی رسیده، به آنها حمله كرده و آنها را از بین می برند.
این مرکز مجهز به دو بخش آقایان و بانوان با 10 تخت فعال با قابلیت ارگونومی و بخش تزریقات VIP جهت تکریم بیماران می باشد.
شیمی درمانی بدون ریزش مو (کلاه دیگنی کپ) :
ریزش مو یکی از عوارض شیمی درمانی است که بخاطر تغییر در ظاهر فرد، موجب تغییرات روحی روانی میگردد؛ ریزش مو از طریق تحت تاثیر قرارگرفتن فولیکولهای مو در ناحیه پوست سر توسط داروهای شیمی درمانی رخ می دهد. دستگاهی که درسال ۲۰۱۵ میلادی، مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار گرفت و گواهی FDA را بدست آورد، دستگاه دیگنی کپ نام دارد که براساس بررسی های مختلف تا ۷۵ درصد کاهش احتمال ریزش مو را بوجود می آورد. این دستگاه مجهز به یک مخزن خنک سازی، جهت سرد نگه داشتن سطح کلاه سیلیکونی است. کلاه، دارای سنسور دما بوده و در تماس مستقیم با پوست سر قرار میگیرد. با جریان مایع خنک کننده درون کلاه، دمای پوست سر در حد معینی کاهش یافته و با تقلیل یافتن جریان خون در آن ناحیه و کاهش متابولیسم سلولی، اثر داروهای شیمی درمانی بر روی فولیکول های مو به حداقل می رسد.
در این روش، خنک سازی پوست سر طی 3 مرحله انجام می شود :
1. خنک سازی قبل از تزریق دارو بمدت 30 دقیقه (20 دقیقه دوره کاهش دما کلاه از دمای اتاق تا دمای درمانی)
2. خنک سازی درحین تزریق دارو
3. خنک سازی بعداز تزریق دارو بمدت 30 تا 120 دقیقه بسته به نوع و غلظت دارو
دستگاه دیگنی کپ
بخش vip :
این بخش شامل ۳ اتاق خصوصی، با امکانات کامل و با طراحی بسیار زیبا در محیطی آرام و با روانشناسی لازم جهت آرامش و رضایت خاطر بیماران طراحی شده است. کلیه اتاق ها مبله با قابلیت تختخوابشو برای همراه و تختهای تمام اتوماتیک و قابل تنظیم مجهز به زنگ احضار پرستار بالای هر تخت میباشد. کلیه این اتاقها به تلویزیون، یخچال، سیستم سرمایشی - گرمایشی قابل تنظیم، روشویی، میز کنار تخت و کمد البسه تجهیزشده و همچنین با دسترسی آسان به کافی شاپ، محیطی دنج و آرام جهت رفاه حال هرچه بیشتر بیمار و همراهان گرامی بوجود آورده است.
بیمه های طرف قرار داد :
بیمه تامین اجتماعی، بیمه خدمات درمانی، بیمه نیروهای مسلح، بیمه کمک رسان، بیمه بانک تجارت، بیمه اتیه سازان، بیمه دانا، بیمه اسیا، بیمه ایران، بیمه دی، بیمه البرز، بیمه کوثر، بیمه سرمد، بیمه معلم، بیمه پارسیان، بیمه سینا، بیمه نوین، بیمه بانک ملی، بانک سپه، بیمه صدا وسیما، بیمه میهن، بیمه تعاون، بیمه تجارت نو، بیمه شرکت نفت، بیمه بانک صادرات، بیمه تجارت، بیمه کارآفرین
مدارک مورد نیاز جهت پذیرش:
• نامه ارجاع پزشک معرف بیمار
• کارت شناسایی بیمه
• کلیه مدارک پزشکی بیمار باتوجه به نوع بیماری اعم از: پاتولوژی، CT Scan ،MRI، سونوگرافی، ماموگرافی، Bone Scan، آزمایش PSA، ایمونوهیستوشیمی و...
• تکمیل فرم رضایت نامه توسط بیمار و همراه وی
ساعت کاری مرکز رادیوتراپی – انکولوژی صدرا
بخش اداری :
شنبه تا پنج شنبه 07:30 الی 14:50
بخش رادیوتراپی :
شنبه تا چهارشنبه 08:00 الی 24
بخش شیمی درمانی :
شنبه تا پنج شنبه 07:30 الی 19:00