سرطان مثانه از علائم و تشخیص تا درمان

سرطان مثانه یکی از سرطان های شایع محسوب می شود که در مردان شایع تر بوده و بیشتر در سنین بالا رخ می دهد اما با این وجود می تواند در هر سنی بروز پیدا کند.

مجله خبری گروه ?????? ?????، در ایران شایع ترین سرطان ها در مردان به ترتیب عبارتند از: سرطان معده با ۱۷.۷۴ درصد، سرطان پوست با ۱۷.۴۹ درصد، سرطان پروستات با ۱۶.۹۳ درصد، سرطان روده بزرگ با ۱۴.۱۳ درصد و سرطان مثانه با ۱۲.۶۱ درصد. به این ترتیب افزایش آگاهی درباره ی سرطان مثانه می تواند در بسیاری از موارد و با تغییر سبک زندگی، سبب پیشگیری و نجات جان بسیاری از افراد شود.

علی رغم اینکه این سرطان اغلب در خود مثانه ایجاد می شود، ممکن است در برخی موارد سلول های سرطانی در دیگر قسمت های دستگاه تخلیه ی ادراری شروع به رشد کنند.

حدود ۷ مورد از هر ۱۰ مورد سرطان مثانه در مراحل ابتدایی تشخیص داده می شوند؛ به همین علت به دنبال تشخیص به هنگام، سرطان مثانه بسیار قابل درمان خواهد بود. با این وجود، میزان بازگشت و عود دوباره ی سرطان مثانه حتی در صورت تشخیص در مراحل ابتدایی نیز وجود دارد؛ به همین علت اغلب نیاز است تا افراد مبتلا به این سرطان، سال ها پس از درمان، از طریق انجام آزمایشات و دیگر پیگیری های موردنیاز، سلامت خود را کنترل کنند.
 

علائم سرطان مثانه:

  1. خون در ادرار(هماچوری)
  2. ادرار دردناک
  3. درد در ناحیه لگن

در صورتی که شخص هماچوری داشته باشد، رنگ ادرار وی صورتی یا به رنگ کولا است.

گاهی اوقات نیز ممکن است تغییری در ادرار مشاهده نشده و خون در ادرار به کمک بررسی میکروسکوپی ادرار تشخیص داده شود.

نکته مهم:

علائم ذکر شده ممکن است به علت اختلالات دیگر در بدن بروز پیدا کرده باشند و الزاما نشان دهنده ی سرطان مثانه نیستند. عادت ماهانه، ورزش بسیار شدید، فعالیت جنسی، برخی از بیماری های ویروسی، ضربه دیدن و عفونت همگی می توانند منجر به وجود خون در ادرار شوند؛ اما نیاز است تا بیمار در صورت مشاهده ی خون در ادرار به پزشک مربوطه مراجعه کرده و بررسی های لازم را انجام دهد.
 

عوامل:

بر اساس سایت WebMD، نیمی از سرطان های مثانه چه در مردان و چه در زنان ناشی از استعمال دخانیات می باشد.

بر اساس سایت Wikipedia، خطر ابتلا به سرطان مثانه در افراد سیگاری دو برابر افراد غیر سیگاری است.

 با این وجود دیگر عوامل ایجاد سرطان مثانه همیشه واضح نبوده و برخی از افراد مبتلا به این سرطان در معرض عوامل خطر مشخصی قرار نگرفته اند.

اما طبق بررسی های انجام شده عوامل زیر سبب افزایش خطر ابتلا به سرطان مثانه می شوند:

استعمال دخانیات و هر گونه استفاده از تنباکو

قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی

سابقه ی قرار گرفتن در معرض اشعه

تحریک و التهاب مزمن پوشش مثانه

داشتن سابقه ی خانوادگی ابتلا به سرطان مثانه

مصرف کم مایعات
 

سرطان مثانه

 

درمان سرطان مثانه

درمان سرطان مثانه از طریق روش‌های مختلفی انجام می‌شود. انتخاب گزینه درمانی به مرحله و درجه سرطان و وضعیت کلی سلامت بیمار بستگی دارد.

 

روش های درمان سرطان مثانه

سرطان مثانه یکی از سرطان‌های شایع است که از سلول‌های این اندام شروع می‌شود. در اغلب اوقات سرطان در این ناحیه مربوط به سلول‌های اروتلیال است. انتخاب گزینه برای درمان سرطان مثانه به عوامل مختلفی بستگی دارد. پزشک باید با آزمایش‌های مختلف مرحله سرطان و درجه تهاجمی بودن آن را بررسی کند. در این آزمایش‌ها مشخص می‌شود که رشد سلول‌های سرطانی محدود به دیواره مثانه است یا به بافت‌های اطراف سرایت کرده است.

در هر مرحله از سرطان مشخص می‌شود، سلول‌های سرطانی تا چه حد گسترش پیدا کرده‌اند. در مراحل اولیه سرطان محدود به بافت مثانه بوده و در مراحل پیشرفته اندام‌های دیگر را نیز درگیر می‌کند. درجه سرطان نیز میزان تهاجمی بودن آن را مشخص می‌کند. هرچه درجه سرطان بالاتر باشد، یعنی سلول‌های سرطانی با سرعت بیشتری رشد کرده و به مراحل پیشرفته می‌رسند. درمان در مراحل اولیه با مراحل پیشرفته متفاوت است.
 

۱. درمان سرطان مثانه با جراحی

یکی از روش‌های متداول برای درمان سرطان مثانه در مراحل اولیه و مراحل پیشرفته، عمل جراحی است.

انواع جراحی‌هایی که برای درمان سرطان مثانه انجام می‌شود عبارت‌اند از:

برداشتن تومورهای مثانه از راه مجرای ادراری (TURBT)

در این روش لوله‌ای نازک و انعطاف‌پذیر به نام سیستوسکوپ از طریق مجرای ادراری وارد مثانه می‌شود. انتهای این ابزار حلقه سیم کوچکی وجود دارد که با آن می‌توان تومور را برداشت. همچنین در برخی از این ابزارها از برق پرانرژی برای سوزاندن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود.

از ابزار سیستوسکوپ هم برای تشخیص سرطان و هم برای برداشتن تومور از مثانه استفاده می‌شود. 
 

سیستکتومی

در جراحی سیستکتومی کل یا قسمتی از مثانه برداشته می‌شود. اگر قسمتی از مثانه برداشته شود، به آن سیستکتومی جزئی می‌گویند. درصورتی‌که کامل برداشته شود، به آن سیستکتومی رادیکال می‌گویند. اگر سرطان در مراحل اولیه بوده و درجه تهاجمی آن پایین باشد، از سیستکتومی جزئی استفاده می‌شود. اما در موارد دیگر باید کل مثانه و غدد لنفاوی مجاور آن خارج شوند.

گاهی ممکن است در مردان پروستات و وزیکول‌های منی و در زنان رحم، تخمدان و بخشی از واژن برداشته شود. در مراحل پیشرفته این بیماری، سیستکتومی تنها برای کاهش مشکلات ادراری انجام می‌شود و در درمان تاثیر زیادی ندارد.

سیستکتومی یکی از روش روش‌های متداول درمان سرطان مثانه است. اگر سرطان در مراحل اولیه باشد، با سیستکتومی جزئی مقداری از بافت مثانه برداشته می‌شود. اما اگر سرطان پیشرفته باشد، باید سیستکتومی رادیکال انجام شده و کل مثانه خارج شود.
 

بازسازی مثانه

اگر پزشک از روش سیستکتومی رادیکال استفاده کرده باشد، باید برای خروج ادرار از بدن راه جدیدی بگذارد. به این عمل انحراف ادرار می‌گویند. یکی از گزینه‌های مناسب برای انحراف ادرار، بازسازی مثانه است. در این روش مخزنی از بخشی از روده ایجاد شده که به مجرای ادرار وصل می‌شود. این مخزن حکم مثانه جدید را دارد. در بیشتر موارد بیماران پس از بازسازی مثانه برای تخلیه ادرار مشکلی ندارند.
 

مجرای ایلئال

مجرای ایلئال روش دیگری برای انحراف ادرار است. زمانی که کل مثانه برداشته می‌شود، پزشک می‌تواند از این روش برای تخلیه ادرار استفاده کند. در روش مجرای ایلئال لوله‌ای با استفاده از روده ایجاد می‌شود. این لوله به حالب‌ها وصل می‌شود. ادرار از کلیه‌ها وارد حالب‌ها شده و سپس به این لوله‌های جدید می‌رسد. ادرار به خارج بدن کشیده می‌شود و در کیسه‌ای که روی شکم قرار می‌گیرد، تخلیه می‌شود. به این کیسه، کیسه اروستومی می‌گویند.
 

سرطان مثانه از تشخیص تا درمان

 

مخزن ادرار

آخرین روش برای انحراف ادرار روش مخزن ادرار است. پس از جراحی سیستکتومی رادیکال پزشک می‌تواند از این روش برای تخلیه ادرار استفاده کند. در این روش مخزنی با استفاده از بخشی از روده در بدن ایجاد می‌شود. برای تخلیه ادرار سوراخی در شکم به وجود می‌آید و با کاتتر ادرار باید تخلیه شود.

جراحی‌های مختلفی برای درمان سرطان مثانه انجام می‌شود که هدف آنها برداشتن تومور، برداشتن کل یا بخشی از مثانه و بافت‌های اطراف و بازسازی مثانه و طراحی مسیر جدید برای خروج ادرار است.
 

۲. درمان سرطان مثانه با شیمی درمانی

در شیمی درمانی از داروهای مختلف برای درمان سرطان مثانه استفاده می‌شود. این داروها از طریق کشتن سلول‌های سرطانی یا توقف رشد آنها سرطان را درمان می‌کنند. اگر داروهای شیمی‌درمانی به صورت قرص یا داخل وریدی تجویز شوند، می‌توانند سلول‌های سرطانی را در تمامی نقاط بدن هدف قرار دهند. اما برای شیمی‌درمانی منطقه‌ای داروها از طریق مجرای ادراری وارد مثانه می‌شوند. پزشک باتوجه‌ به مرحله سرطان و میزان گسترش آن در مورد نوع شیمی‌درمانی تصمیم می‌گیرد.
 

۳. درمان سرطان مثانه با پرتودرمانی

در روش پرتو درمانی از پرتو ایکس یا سایر پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. گاهی هم برای جلوگیری از رشد سرطان پزشک روش پرتودرمانی را پیشنهاد می‌دهد. در روش پرتودرمانی خارجی دستگاهی در اطراف بدن حرکت کرده و اشعه را به سلول‌های سرطانی ارسال می‌کند. گاهی پزشک همراه با شیمی‌درمانی یا بعد از جراحی برای درمان سرطان مثانه از پرتودرمانی استفاده می‌کند. 
 

۴. درمان سرطان مثانه با ایمنی درمانی

در روش ایمنی درمانی یا ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده می‌شود. برای درمان سرطان مثانه مواد خاصی توسط بدن یا در آزمایشگاه ساخته می‌شود. این مواد سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند.

به نقل از mayoclinic در رابطه با انواع روش‌های ایمونوتراپی در درمان سرطان مثانه:

ایمونوتراپی داخل مثانه پس از TURBT برای سرطان‌های کوچک مثانه که در لایه‌های عضلانی عمیق‌تر مثانه رشد نکرده‌اند، توصیه می‌شود. برای این درمان از باسیل استفاده می‌شود. باسیل به‌عنوان واکسنی برای محافظت در برابر سل ساخته شده است. باعث واکنش سیستم ایمنی می‌شود و سلول‌های مبارزه کننده با میکروب را به سمت مثانه هدایت می‌کند. ایمونوتراپی ممکن است به‌صورت داخل وریدی برای درمان سرطان مثانه پیشرفته انجام شود. چندین داروی ایمونوتراپی وجود دارد. این داروها به سیستم ایمنی شما کمک می‌کنند تا سلول‌های سرطانی را شناسایی کرده و با آنها مبارزه کند.
 

۵. درمان هدفمند سرطان مثانه

برای شناسایی و درمان سرطان با دارو از روش درمان هدفمند استفاده می‌شود. در این روش به نسبت شیمی‌درمانی و پرتودرمانی آسیب کمتری به سلول‌های سالم وارد می‌شود. اگر درمان با شیمی‌درمانی کارساز نباشد، از این روش استفاده می‌کنند.
 

۶. درمان سرطان مثانه با طب سنتی

در طب سنتی برای درمان سرطان مثانه مصرف میوه‌ها و سبزیجات توصیه می‌شود. سبزیجاتی مانند گل‌کلم سرشار از مواد مغذی است و به سلامت بدن کمک می‌کند. گیاهی به نام گل آفتاب‌پرست نیز وجود دارد که خاصیت ضدالتهابی و ضدسرطانی دارد. متخصصان طب سنتی معتقدند که سیر هم می‌تواند رشد سلول‌های سرطانی را متوقف کند.
 

منبع:

https://www.yjc.news
 

از اینکه تا پایان  مطلب "سرطان مثانه علائم، عوامل خطر و روشهای پیشگیری، تشخیص و درمان" با ما همراه بودید، از شما سپاسگزاریم 

پیشنهاد میشود مطالب ذیل را نیز مطالعه نمایید:

  1. هموکروماتوزیس
  2. پایان کرونا نزدیک است
  3. روز جهانی رادیولوژی